5.4.13

Ciasto francuskie z brokulami


Jak zrobić szybkie i efektowne danie bez dużego nakładu pracy?
Wystarczy sos brokułowy, gotowe ciasto francuskie i... odrobina chęci;)
Poniżej przepis na danie, które robi furorę u mnie w domu. Smaczne, sycące i ładnie wyglądające:)



Najpierw szybki tutorial:)
Kawałek ciasta francuskiego dzielimy na 3 równe części (jak na pierwszym zdjęciu). Ze środkiem nic nie robimy, a prawą i lewą stronę nacinamy pod kątem

Do środka wkładamy ulubione nadzienie. Pieczarki z serem, bigos, leczo, suszone pomidory, szpinak, feta, jabłka z cynamonem... cokolwiek;)

Zaplatamy warkocz, nakładając na siebie na przemian po pasku z każdej strony. Prawa, lewa, prawa, lewa... I tak do końca:)

Gotowego zawijańca wkładamy do piekarnika. U mnie- 180 stopni, 20 minut na górnym ruszcie, 10 na samym dole (to bardzo ważne, niedopieczony spód jest okropny!)

Ciacho wyciągnięte z piekarnika wygląda właśnie tak:) 


Mój przepis na sos brokułowy:
(nadaje się też do makaronu)

Brokuła gotujemy do miękkości w delikatnie słonej wodzie ze szczyptą cukru. 
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. 
Dodajemy brokuła, wlewamy śmietankę/ jogutr (co kto lubi).
Wyciskamy ząbek czosnku i chwilę czekamy. Można dodać pieprz. 
Gotowe;)



9 komentarzy:

  1. cisto francuskie dobre na całe zło...tzn. na kazda okazję i w kazdej formie ;) Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie to wygląda! i na pewno super smakuje :)
    muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto francuskie i brokułka również . Przepis napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O masz ! Dzięki za przepis na sosik brokułowy :D
    Przy najbliższej okazji wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wynalazek idealnie w moim guście :D Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Ja wczoraj (i dziś) miałam zupę-krem z zielonego groszku z brokułami

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię brokuły pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj komentarz:)