31.3.13

3 BIT


Ciasto, które idealnie odzwierciedla dzisiejszą pogodę- niby wiosna, bo kalendarz tak mówi i jakieś tam kwiaty już się pojawiają, ale przykryte grrrrubą warstwą śniegu...:)
3 Bit w wersji świątecznej. Przystrojony czekoladowymi jajkami i wiosennymi kwiatami. Przepis jest bardzo prosty, jedyną przeszkodą jest czas- ciasto musi posiedzieć w lodówce przez noc. 



Przepis na ciasto znalazłam tu:/ LINK/

"Ciasto jak 3bit - bez pieczenia

Składniki:
6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
1,5 puszki dulce de leche (kajmak z puszki, w UK znany jako 'caramel' lub 'dulce de leche'), około 600 g
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).
Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Przygotować budyń:**
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.
Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu."

Źródło: http://zszywka.pl/

Największym plusem jest to, że nie trzeba go piec. Wystarczy kilka opakowań herbatników, masa krówkowa, budyń, mąka, bita śmietana... I gotowe:)


Cebula ma warstwy, ogry mają warstwy... I 3 bit też ma warstwy:)


Powiedziałabym, że jest to szybkie ciasto. Bo robi się je w jakieś 20 minut. Trzeba jednak dodać do tego czas spędzony w lodówce- minimum przez noc.


W oryginale ciasto zdobi się wiórkami czekoladowymi. Ja postanowiłam zaszaleć świątecznie i użyłam czekoladowych jajek i kwiatów forsycji. Ciasto nie jest idealne- krem jest nałożony nierówno, a krówka wypływa spomiędzy nierówno ułożonych herbatników. Co z tego? Ciasto jest smaczne i to jest najważniejsze;)



11 komentarzy:

  1. wygląda przepięknie, pewnie równie dobrze wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ten placek gości na każde święta i imieniny :) Trochę w zmienionej wersji :P

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm pyszotka :P i jak ładnie ozdobiony ;) Wiesz, że chyba mam ten sam przepis?:P

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, ale mi smaka zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak pięknie wygląda!
    musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię trzy bita, ale ozdobionego w standardowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj komentarz:)