15.3.13

Wiosenny makaron


Za oknem biało i zimno, dlatego postanowiłam zrobić coś lekkiego, wiosennego, zielonego:) Wierzcie lub nie, ale wiosna naprawdę się zbliża;)
Danie jest lekkie, ale sycące. Smakuje chyba każdemu, kto lubi szpinak:)




Najpierw podsmażyłam 1 cebulę pokrojoną w kostkę.
Kiedy już się zeszkliła, dodałam cukinię i wszystko posoliłam. Kiedy cukinia lekko się zarumieniła i zmiękła, dodałam kostkę mrożonego szpinaku.
Kiedy składniki się wymieszały, dodałam wyciśnięty czosnek i odrobinę śmietany. I tyle...:)
Zrobienie dania zajmuje maksymalnie 20 minut, a sos jest naprawdę smaczny, lekki i zdrowy:)

Zawsze możecie nieco zmienić danie, dodając ser feta, lub ser z niebieską pleśnią. Zrobiłabym tak, gdybym nie zapomniała go kupić...;)

Sam sos świetnie smakuje jako wypełnienie naleśników, koniecznie spróbujcie!:)

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, i... szpiiinak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam szpinaku :) Chociaż nie.. raz miałam okazję zjeść ciasteczka ze szpinakiem i były bardzo dobre

    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako jedyna w całym domu uwielbiam szpinak i przez to niestety rzadko go robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli mogę się powymądrzać odrobinę, poleciłabym makaron ciemny. Jeżeli chodzi o dania z ryżem, taka sama zasada --> ciemny ryż.
    Są równie smaczne, dużo zdrowsze , wpływają lepiej na trawienie, i ciekawostka- w wersji al'dente maja o wiele niższy indeks glikemiczny niż ugotowane na miękko .
    Pozdrawiam czytelniczki/ów
    i Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj komentarz:)